BC Tjongerbridgers

Oosterwolde Fr

Get Adobe Flash player

Leerzaam & Leuk

Ingooi, strippen van kleuren, dwang en de start.

 

Bij spel 3 , 20 en 21 van de zomeravond drive bij de Tjongerbridgers ( 25 augustus 2011)kwam dit thema een aantal malen voor.

 

Spel 3:

Oost kan nog goed 2 ruiten volgen in deze bieding en nadat Noord dan 2nt biedt ( maximaal en 9/10 punten) is zelfs 3 ruiten nog de moeite van het proberen waard.

3 Ruiten kan alleen maar down met de start van Ruiten Heer!! en ruiten door! ( niet makkelijk te vinden vanuit Zuid)
Zoals zo vaak: tegen gedubbelde Contracten start met troef!!!!

Met Harten start houdt de leider het Aas 1x op en vervolgens heeft hij voldoende tijd om  via harten introevers de dubbele schoppen snit te nemen.

Dan  kan er op de derde schoppen een verliezende klaver weg!!! Want Noord zal in slag 1 na harten heer wel klaver spelen.. Maar dan zijn N/Z te laat: ook als ze alsnog troef heer en troef vervolgen. De verliezende klaveren gaan dan weg op de schoppen en de 5e harten.
Maar veel mooier ( volgens het hier genoemde thema!!)  is dan het 3 sans bod in N/Z!!

Zowel bij harten als bij ruiten start komt Noord een aantal maal aan slag ( met harten en ruiten Aas) om de dubbele klaver snit te nemen en vervolgens moet West op de klaver optocht 3 kaarten afgooien. Hij wordt dan of met schoppen of met harten ingegooid en moet de leider of de 9e slag in schoppen brengen of in harten.

 

  

 

 

Spel 29:

 O/W bieden door naar 4 harten te spelen door Oost.
Uitkomst is ws. ruiten of schoppen.
Meest lastig is een ruitje. Dan schopje naar de 10.
Daarna altijd 3e ruiten troeven en op 3e Schoppen een klaver weg. Nu zijn de ruiten en schoppen gestript en moet je kiezen:

Of de harten snit of hartje naar de aas en met harten eruit en hopen dat Zuid aan slag komt. Die moet dan de klaver voor je “open breken”en dat is gunstig of in de dubbele renonce spelen ( schoppen of ruiten). Dan kun je troeven met de boer en in je hand eenklaver opruimen.

 Hier werken beide opties ( maar de snit lijkt het meest kansrijk).
 Op deze manier kom je tot 11 slagen en lossen N/Z je klaver probleem op: zowel Noord als Zuid mogen wel klaveren inspelen. Dan ws. nooit 2 verliezers.

       In deze variant gooi je Zuid dus in , nadat je 2 kleuren hebt gestript.!!

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

Spel 21:

Noord opent hier met 1 klaver ( daar zitten dus de punten!!!!!!!!!). Oost zal/kan 2 Schoppen bieden ( zwak sprongbod: 6-10 punten). 

West vraagt met 3klaver ( bod in kleur van tegenstander:  schoppen fit en sterk!!) naar de Kracht van het sprongvolgbod. Die is redelijk: dus Hup  :  4 schoppen!!!

Het tegenspel/afspel:

Indien Zuid de start van een kleine schoppen vindt is er geen verhaal. Dit is de Beste start en voorkomt de ingooi ( het schoppen contract kan dus ook beter in de West hand zitten: dan gaat het altijd goed.).

 Maar de Harten start of ruiten boer start is alleszins redelijk.
 Dan gaat het weer hetzelfde: ruiten en harten vrij spelen ( strippen!!; evt. via schoppen Aas en niet de snit nemen ( die zit toch verkeerd!!!! Vanwege de opening).

Daarna kun je Noord ingooien en die moet of in de dubbele renonce ( als dat kan…) spelen en dan troef je in dummy en in de hand gaat een verliezend klavertje weg.

Andere keuze is de klaver te spelen en dan van je vrouw af te spelen ( die zit ook bij De openaar).
Dan wordt klaver boer de 11e slag!

Herkenning van dit thema is waardevol: komt vaak voor en levert je of extra slagen op of je Contract!!!!!